Dlouho jsem tady nic nevložila, protože nestíhám... Dneska mám ale pro vás několik tipů na super zdravé a chutné pohoštění nejen pro návštěvy. :-) Čerpala jsem z internetu a starých Albertových časopisů.
Dip z bílých fazolí
1 konzerva (400g) bílých fazolí
2 PL olivového oleje extra virgin
1PL citrónové šťávy
2 PL vody
2 stroužky česneku
sušený tymián
sůl a bílý pepř
Okapané fazole a všechny ostatní ingredience rozmixujte dohladka. Podávejte s čerstvou zeleninou (okurky, mrkev, řapíkatý celer, papriky...) nakrájenou na špalíčky, nebo např. amarantovými tyčinkami apod.
Hrášková pomazánka
280g mraženého hrášku2PL olivového oleje extra virgin
1/2 polotučného tvarohu
1 jarní cibulka
30g parmazánu + na ozdobení
sůl
Hrášek pár minut povařte, nechte okapat a vychladnout. Parmazán nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kolečka a vše společně rozmixujte. Podávejte nejlépe s bagetkou nakrájenou na plátky a osmahnutou na pánvi lehce vymazané olejem. Posypte hoblinam parmazánu.
Bruschetta
200g cherry rajčatnakrájená čerstvá bazalka (cca 1-2 PL)
2 stroužky česneku
1PL olivového oleje extra virgin
1PL balzamikového octa
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Rajčata nakrájejte na malé kostičky a slijte přebytečnou šťávu. Smíchejte s ostatními surovinami (česnek prolisujte, bazalku najemno nakrájte) a nechte v ledničce alespoň hodinu odležet. Podávejte opět s bagetami opečenými na velmi malém množství tuku.
Tapenáda z černých oliv
1 konzerva černých vypeckovaných oliv
1 PL kapar
2 sušená rajčata
2 menší stroužky česneku
2 PL citrónové šťávy
čerstvě mletý černý pepř
Opět vše rozmixujte do hladka a podávejte nejlépe s krekry (např. dýňovo-špaldové z Alberta), ozdobené mrkví nebo petrželkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat