Zase jsem dělala od oka, ale snažila jsem se zapamatovat si kolik jsem čeho dala, takže tady je recept tak zhruba na 1,5-2l polévky. Podle toho, kolik přidáte vody.
Ingredience:
- 6 hrstí ječných krup
- půl misky kukuřice
- půl misky hrášku
- 1/2 brokolice
- 3 menší stroužky česneku
- 1/2 cibule
- olivový olej
- zeleninový bujón bez glutamátu (např. Alnatura, Wurtz, obojí lze koupit např. v DM drogerii)
- petrželová nať
- sezamová semínka
Kroupy nejdříve propláchneme ve studené vodě a pak je dáme vařit v dostatečném množství vody (cca 1,5l). Mezitím nakrájíme cibuli a česnek na jemno a osmahneme na pánvičce. Jen mírně, až zesklovatí.
Po 15 minutách přidáme ke kroupám hrášek a kukuřici a 2 PL zeleninového bujónu. Pořádně promícháme a vaříme dalších 10 minut. Na závěr se přidají malé růžičky brokolice, osmahnutá cibule s česnekem a vaříme ještě dalších 5-10 minut. Prostě dokud brokolice nezměkne, ale zase aby se úplně nerozvařila.
Na talířku ozdobíme petrželkou a semínky. Polévka je opravdu hodně hustá, kdo má raději řidší, ať dá méně krup, nebo více vody. :-) Já už nedosoluji, bujón mi bohatě stačí. Jídlo je vhodné i pro malé děti, vařila jsem 11 měsíčnímu synovi, jen bez toho bujónu tedy. :-)
Přeji dobrou chuť.
Zdeňka
Žádné komentáře:
Okomentovat